Educația digitală este o modalitate inovatoare prin care tehnologiile moderne și instrumentele digitale sunt integrate astfel încât să sprijine procesul de predare și învățare.
Tradiționalul manual și clasica tablă neagră s-au transformat într-un ecran colorat și numeroase fișiere, imagini și video-uri educative, astfel că tinerii și copiii din grupul țintă al proiectului au putut asimila mai ușor și rapid informațiile. Trei sesiuni de curs ce au avut ca scop dezvoltarea competențelor în folisirea calculatorului, a internetului si a lucrului cu fisiere au avut loc în cadrul proiectului “O nouă viață în LUMEA NOUĂ - Alba Iulia”. Au fost organizate trei module de teorie si practică, cu durata de 30 de ore fiecare. Participanții, copii si tineri din comunitatea marginalizată, au învățat repede si cu entuziasm iar la final au primit diplome.
În ultimii ani tehnologia și implicit educația digitală au luat amploare la nivel global, însă România se află printre țările cu cel mai mic procent de tineri alfabetizați digital din Europa iar comunitățile marginalizate prezintă un grad si mai scăzut de competențe digitale.
Termenul „digital” este asociat adesea cu flexibilitate, conectivitate și viitor, iar educația digitală le include pe toate acestea. Scopul principal al alfabetizării digitale timpurii este să-i încurajeze pe cei mici să îmbrățișeze schimbarea și inovația mult mai ușor dar și să-i învețe cum să creeze propriile produse virtuale. În plus, cu ajutorul unei baze solide în materie de cunoștințe în domeniul digital, copiii și tinerii nu doar că ar putea face față cu brio situațiilor similare cu cele întâmpinate în contextul pandemic, ci și la capitolul joburi și meserii ale viitorului.