top of page
Citrus Fruits

Cursul nonformal de artă muzicală

În perioada 2-6 octombrie s-a desfășurat cursul nonformal de artă muzicală. Formatorii acestui curs : Zeno Popescu – tenor, Ana – Camelia Ștefănescu – soprano, Valerie Villemin – artistă au pregătit 30 de copii din SDL Alba Iulia și au susținut reprezentații în Piața Cetății și în sala de festivități a Liceului Dorin Pavel, în prezența colegilor lor.

Manifestările au fost pline de ritm, sunet și culoare și appreciate de către participanții la eveniment. ”Orice gen de muzică este un instrument prin care oamenii descoperă univesalitatea. Aceeași universalitate, care se regăsește în noi înșine sau oricare dintre noi indiferent de cultura din care provenim” Zeno Popescu, dirijor de cor - tenor.

 

Zeno Popescu a studiat teologia și muzicologia la Universitatea de Vest din Timișoara și s-a specializat în istorie bisericească și teologie ecumenică la Institutul San Bernardino din Veneția și la Universitatea Catolică din Leuven (KU Leuven). Trăiește în Belgia și are o bogată activitate concertistică. A interpretat roluri celebre din operele Norma de Vincenzo Bellini, Rigoletto de Verdi, Lohengrin de Wagner, Lucia di Lammermoor de Donizetti, Alzira de Verdi pe mari scene: Opéra Royal Wallonie-Liège, Théâtre Royal de La Monnaie. De asemenea, este membru al Capelei de muzică Queen Elisabeth, este dirijorul corului de copii Equinox (Queen Elisabeth Music Chapel) și responsabil cu programul coral pregătitor al Flagey Academy în școlile primare din Bruxelles - „Singing Molenbeek”.


Ana Camelia Ștefănescu s-a născut la Bucureşti şi a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa de canto a prof. Ionel Voineag. Este laureată a unor importante concursuri internaţionale de canto (Hariclea Darclée 1995, Verviers 1995 şi Reine Elisabeth 1996). Până la stabilirea în Belgia, a fost solistă a Operei din Bucureşti, pe scena căreia a interpretat roluri de soprană de coloratură precum: rolul titular din „Lucia di Lammermoor” de Donizetti, Rosina din „Il Barbiere din Siviglia” de Rossini, Zerbinetta din „Ariadne auf Naxos” de Strauss şi Regina Nopţii din „Die Zauberflötte” de Mozart. Debutul său internaţional a avut loc la Teatro Comunale din Florenţa, cu rolul Regina Nopţii din opera „Die Zauberflötte” de Mozart pe care l-a cântat apoi pe importante scene lirice europene: Operele de Stat din Viena, Hamburg şi Berlin, teatrele din Graz şi Nissa. Iar când producţia din Berlin a fost pusă în scenă în Japonia, Ana-Camelia Ştefănescu a fost invitată de dirijorul Daniel Barenboim pentru a interpreta rolul în acel turneu. A interpretat rolul Olympia din „Les Contes d’Hoffmann” de Offenbach în producţia regizorului Dieter Kaeg pentru Opera din Irlanda, rolul Regina din „The Verurteilung des Lukullus” de Paul Dessau şi rolul Narsea din „Solimano” de Johann Adolph Hasse la Opera de Stat din Berlin, dar şi rolurile L’Enfant, Le Rossignol şi La Princesse din opera într-un act „L’enfant et le sortilèges” de Ravel la Teatro Real din Madrid.

bottom of page